AMINALON
Rated 4.06 out of 5 based on 16 customer ratings
(16 ocena korisnika)

1.100 RSD

Ocenjeno 4.06 od 5

AMINALON pozitivno utiče na obnovu motornih i govornih funkcija posle moždanog udara. AMINALON povećava produktivnost mišljenja, poboljšava procese konsolidacije redosleda pamćenja.

Više o proizvodu pročitajte OVDE

PAKOVANJE: 100 tableta

000

Indikacije za upotrebu AMINALON-a

 • stanja posle poremećaja krvotoka u mozgu i povreda mozga i lobanje;
 • psihoorganski sindrom;
 • artelosklerotična hipertenzivna i alkoholna encefalopatija;
 • dečija cerebralna paraliza i posledice povreda dece pri rođenju u okviru kompleksne terapije;
 • zaostalost mentalnog razvoja kod dece;
 • kinetoze (morska i vazdušna bolest).

AMINALON – Kontraindikacije

 • povećana osetljivost na aminalon;
 • dečiji uzrast do 6 godina.

AMINALON Sastav

1 tableta AMINALON-a sadrži:

Aminalon – Aktivne materije:

Gama-aminobuterne kiseline – 250 mg;

Aminalon – pomoćne supstance:

šećer u prahu, povidon, magnezijum stearat, opadraj II (polivinil alkohol, talk, makrogol 3350 (polietilenrlikol), soja – lecitin, titan dioksid E 171), kristal šećer, pšenično brašno, magnezijum karbonat osnovni, titan dioksid E 171, pčelinji vosak, naftni parafin čvrsti, rafinisano suncokretovo ulje.

Farmakoterapeutska grupa: psihostimulansi i nootropici ostali. Kod ATH – NOBVH.

AMINALON – Farmakološka svojstva

AMINALON – Farmakokinetika

Posle konzumiranja brzo se i praktično u potpunosti apsorbuje u digestivnom traktu. Maksimalna koncentracija u krvnoj plazmi postiže se posle 60 minuta, posle čega se koncentracija naglo smanjuje i posle 24 sata se u krvnoj plazmi ne definiše. Loše prolazi kroz hematoencefalnu barijeru.

U organizmu se podvrgava brzom i intenzivnom metabolizmu putem transaminacije u sukcinat-semialdehid i kasnije oksidacije do alfa- ketoglutaratne kiseline. Deo alfa-ketoglutaratne kiseline prolazi kroz hematoencefalnu barijeru u centralni nervni sistem gde se podvrgava kasnijoj transaminaciji i dekarboksilaciji ponovo u gama-aminobuternu kiselinu.

AMINALON – Farmakodinamika

Aminalon ima nootropno i antispazmatično dejstvo.

Mehanizam dejstva vezan je za sposobnost aminalona da aktivira gama- aminobuternu kiselinu ( GAMKa )- i GAMKv – tipove receptora. Aktiviranje GAMKa – receptora dovodi do otvaranja hloridnih kanala, joni hlorida dospevaju ućeliju i smanjuje se aktivnost neurona. Aktiviranje GAMKv– receptora praćeno je pojačavanjem metaboličkih procesa u neuronu, povećanjem transporta glukoze u ćeliju, pojačanjem biosinteze RNK i belančevina u neuronu.

AMINALON normalizuje dinamiku neuromedijatornih procesa u centralnom nervnom sistemu, povećava produktivnost mišljenja, poboljšava procese konsolidacije redosleda pamćenja, pozitivno utiče na obnovu motornih i govornih funkcija posle moždanog udara.

AMINALON poseduje umerenu antihipoksičku i antispazmatičnu aktivnost, povećava prag spazmatične osetljivosti, smanjuje frekvenciju spazmatičnih napada, ne utičući suštinski na njihovo trajanje.

AMILANON ima umerenu hipotenzijsku aktivnost, smanjuje polazno povišeni krvni pritisak i simptome vezane za njega (vrtoglavicu, nesanicu). Neznatno smanjuje frekvenciju srčane aritmije.

Kod osoba koje pate od dijabetesa smanjuje nivo glikemije na gladan stomak.

Kod zdravih osoba može imati suprotno dejstvo za račun stimulacije glikogenolize.

AMINALON – Način primene i doze

Unutrašnja primena pre jela

Odraslim osobama i deci starijoj od 7 godina prepisuje se unutrašnja primena po 0,5 – 1,25 g 3 puta na dan

Dnevna doza je 1,5 – 3 g.

Deca uzrasta 6 godina – 2,0-3,0 g/dan (8-12 tableta) u 3 puta.

Kurs lečenja traje najmanje 2-3 nedelje (optimalno 2-4 meseca). Ukoliko je potrebno terapiju ponoviti 1-2 puta godišnje.

Prilikom lečenja kinetoza odraslim osobama prepisuje se po 0,5 g (2  tablete), deci po 0,25 g (1 tableta) 3 puta dnevno tokom 3-4 dana koja prethode putovanju.

Neželjena dejstva

 • mučnina, povraćanje, dispeptične tegobe;
 • povećanje temperature tela, osećaj vrućine;
 • nesanica;
 • labilnost krvnog pritiska.

Uzajamni uticaji lekova

Prilikom istovremene primene moguće je pojačanje depresivnog uticaja produkata benzodiazepina, antispazmatičkih i sedativno-hipnotičkih sredstava na centralni nervni sistem.

Prilikom istovremene primene sa vinpocetinom, nimodipinom, nitroglicerinom kod starijih osoba moguć je razvoj hipotonije i pogoršanje poremećaja krvotoka u mozgu u vezi sa razvojem hipoperfuzije mozga kao posledica hipotonije.

Posebne preporuke

Treba biti pažljiv prilikom korišćenja

Treba biti posebno pažljiv prilikom korišćenja aminalona kod pacijenata sa labilnim krvnim pritiskom tokom prvih dana leženja zbog mogućih značajnih kolebanja krivnog pritiska.

Trudnoća i dojenje

Za vreme trudnoće i u periodu dojenja bezbednost i efikasnost primene aminalona nisu određeni.

Upravljanje vozilima

Posebnosti uticaja preparata na sposobnost upravljanja prevoznim sredstvima ili potencijalno opasnim mehanizmima

Za vreme korišćenja aminalona potrebno je biti posebno pažljiv prilikom upravljanja prevoznim sredstvima ili potencijalno opasnim mehanizmima.

Predoziranje

Aminalon poseduje nisku toksičnost. Simptomi intoksikacije pojavljuju se samo ako se u jednom momentu primene vanredno visoke doze aminalona (više od 10-20 g) i karakterišu ih sledeći simptomi: mučnina, povraćanje, bol u želucu, povećana temperatura tela, glavobolja, pospanost i bradikardija.

Lečenje kod predoziranja

Specifični antidot ne postoji. Mere za pomoć podrazumevaju prekid korišćenja preparata, ispiranje želuca aktivnim ugljem, primena antacidnih preparata (diosmektit i sluz skroba), terapiju koja odgovara simptomima usmerenu ka otklanjanju nastalih tegoba.

AMINALON – Pakovanje

U pakovanju se nalazi 50 tableta.

AMINALON – Uslovi čuvanja

Na mestu zaštićenom od svetlosti i vlage, na temperaturi ne većoj od 25°S. Čuvati na mestu koje nije dostupno deci.

AMINALON – Rok upotrebe

3 godine. Ne koristiti posle završetka roka upotrebe.

Additional information

Proizvođač

Pakovanje

100 tableta

Ocene(30)

 1. Ocenjeno 5 od 5

  Mojoj mami je lekar neuropsihijatar posle moždanog udara prepisao aminalon avgusta 2005.godine i to 3x 3 tablete dnevno prvog meseca, 3×2 tablete dnevno drugog meseca i3x1 tabletu dnevno trećeg meseca. Već posle 17 dana od udara moja majka je bila u odličnom stanju i funkcionisala perfektno još 10 godina. Imala je 78 godina kada je doživela moždani udar. Izuzetan lek.

 2. Ocenjeno 5 od 5

  interesuje me dali tvoja majka kad pije Aminalon ima pravilan raspored na vreme sadasnost i minato jer moja majka uzimaAminalon ali mesa proslost i sadasnost prica samnom ali mesa slucka sa minato i sadasnost Aminalon pije makesonsko proizvodstvo.Molim vas za odgovor

 3. Ocenjeno 5 od 5

  Moја мама пије аминалон годину дана и он јој је знатно успорио деменцију. Пре три недеље је имала инфаркт и уграађен јој је један стент, други није јер је била немирна. Занима ме смем ли да наставим да јој дајем аминало. Хвала и срдачан поздрав од Верославе

  • Poštovana Veroslava,
   Vaša mama sme da pije Aminalon jedino je bitno da ne pije lekove iz grupe benzodiazepina: Bromazapam, Bensedin, Klonazepam… Ako ne pije, u tom slučaju možete nastaviti terapiju.

 4. Ocenjeno 3 od 5

  Imam MS,ppms, znam da ne postoji lek za ms, ali me zanima da li bi ovaj lek mogao da mi pomogne oko tih cirkulacija i to…hvala unapred

  • Poštovani, Aminalon ne pomaže kod MS-a ,on je samo transmiter u mozgu. U našoj apoteci nalazi se preparat Oleopren Neuro koji je regenerator nervnih ćelija, na bazi poliprenola koji u blažoj formi MS-a moze doprineti aktivaciji nervnih ćelija i iz nekog oblika apatije istih prevesti u aktivno stanje. Dovodi do poboljšanja pamćenja, opušta i sprečava dalje širenje bolesti.

 5. Ocenjeno 5 od 5

  Poštovani, da li mogu da dajem aminalon detetu od 11 godina koje ima poteškoća u učenju i savladavanju školskog gradiva? Detetu je slaba pažnja i koncentracija, zaboravno je i rasejano. Ako sme, koja doza bi bila odgovarajuća za taj uzrast i koliko dugo bi trebala da traje terapija?

  • Poštovana Mina, ipak treba da se konsultujete sa Vašim pedijatrom. Aminalon ne bi trebalo da šteti detetu ali ipak preporučujemo konsultacije sa lekarom. Možete nas pozvati za više informacija: 011/2466-871.

 6. Ocenjeno 4 od 5

  Interesuje me da li dete od 3 god sme da pije aminalon .dete ima kasni sa govorom i hodom .ostao je bez kiseonika na rodjenju i imao je krvarenje na mozgu 2 stepen.

  • Poštovana Gordana, Aminalon ne preporučujemo deci tog uzrasta,ono što savetujemo je konsultacija sa pedijatrom u vezi upotrebe tog preparata.
   Aminalon je Gama amino buterna kiselina, tableta je od 250 mg.

 7. Ocenjeno 1 od 5

  Poštovani,
  Imam 32 godine, ali u zadnje 2-3 godine imam povremene poteškoće sa pamćenjem, kao i sa koncentracijom na poslu. S obzirom da je posao kojim se bavim, osim individualnog pedagoškog rada, dobrim delom vezan i za organizaciju raznih manifestacija koje uključuju organuzaciju velikog broja ljudi, FOKUS prilikom obavljanja tih organizatorskih delatnosti mi je od ključnog značaja. Da li smatrate da bi mi upotreba Aminalona pomogla i u kojim dozama.
  Unapred zahvalan…

  • Poštovani, možete koristiti Aminalon slobodno, to je gama amino buterna kiselina, transmiter u mozgu koji poboljšava kognitivne funkcije kao što su pamćenje, govor, koncentracija, koordinacija pokreta. Možete piti 2-3 tablete dnevno, mesec, dva u kontinuitetu. On nema kontraindikacija, jedino se ne sme kombinovati sa bezodiazepinima: Bromazepam, Diazepam, Bensedin… Mi imamo i OLEOPREN NEURO to je prirodni preparat koji vrši regeneraciju oštećenih nervnih ćelija, i koristi se kod sličnih problema… Nema nikakvih kontraindikacija. Njegova cena je trenutno 6400,00. Za detaljnije informacije možete nas pozvati na broj u apoteci 011-24-66-871 ili 062-8203-991.

 8. Ocenjeno 5 od 5

  Imam problema sa tremor esencijalisom pa se mislim da li bi Aminalon nesto pomogao. Ne mogu da pisem, da rukujem ejjscajgom, da operem zube. ni na jedan lek moj organizam nije reagovao, sad pijem samo Rivotril i “B“ vitamine. Cula sam da je Aminalon dobar preparat, ali niko nije pominjao neuroloske probleme. Ja bih da ga probam.

  • Poštovana Ružice, Aminalon je transmiter u mozgu i on prenosi impulse sa neurona na neuron. Dobar je za pamćenje, čitanje ali i koordinaciju pokreta. Ja bih Vam zato savetovala da probate da ga pijete, trebalo bi da osetite poboljšanje. Međutim, sve je individualno, kao što i sami kažete slabo reagujete na terapiju. On jedino ne sme da se kombinuje sa benzodiazepinima, lekovima kao što su Bensedin, Bromazepam, Diazepam… Za više informacija i savet molimo da nas pozovete. Brojeve i radno vreme možete pogledati na stranici Kontakt.

 9. Ocenjeno 5 od 5

  molom Va da li lek sme da koristi osoba sa ajschajmerom i ima li efekta kod njih i posto mora da pije lek za umirenje sta preporucujete

  • Poštovani, Aminalon se jedino ne može kombinovati sa lekovima za smirenje iz grupe benzodijazepina. Sa svim drugim lekovima može se koristiti.

 10. Ocenjeno 5 od 5

  Moj sin ima 20godina I tezak je oko 40 kg boluje od cerebralne paralize I potpuno je slep .Pije uvece pola tablete nipama od5mg.Da li bi smela da mu uvedem ovaj lek ili da se posavetujem sa njegovim lekarom ?hvala unapred!

  • Poštovana Mirka, preporučila bih Vam da se svakako konsultujete sa njegovim lekarom.
   Aminalon se NE preporučuje sa lekovima iz grupe benzodiazepina.

 11. Ocenjeno 1 od 5

  Moj otac je doziveo dva mozdana udara oduzet mu je govor i desna strana da li sme da pije taj lek Aminalon

  • Poštovani Nemanja, Vaš otac može da pije Aminalon, ali predlažemo da se konsultujete i sa njegovim neurologom. To su amino kiseline koj poboljšavaju kongitivne funkcije mozga, govor, pamćenje..

 12. Ocenjeno 5 od 5

  da li je ovaj lek moze biti od koristi u slucaju alchajmerove bolesti?

  • Poštovani Nemanja, Aminalon može biti od koristi u slučaju Alchajmerove bolesti. To je gama-aminobuterna kiselina, koja je neurotransmiter u mozgu koji poboljšava pamćenje, koncentraciju, govor i druge kognitivne funkcije. Samo da napomenem da ne sme da se kombinuje sa benzodiazepinima (Diazepam, Bromazepam, Bensedin…)

 13. Ocenjeno 5 od 5

  Zdravo svima,hteo sam da pitam da li je moguće piti lek i posle jela ili mora da se pije pre jela. Imam problem sa majkom jer neće da pije lek pre jela a posle jela nije problem da popije lekove

  • Poštovani Dušane, u uputstvu za način primene piše da lek treba piti pre jela, i tako ga treba i uzimati.

 14. Ocenjeno 5 od 5

  Postovanje!
  Moje dete ce uskoro da napuni 7 god. ima autizam. Da li smem da mu dajem aminalon i koliko tableta dnevno?

  • Poštovana Nedo,
   Preporuka bi bila da se svakako konsultujete sa lekarom tj. pedijatrom u vezi korišćenja Aminalona.
   Naš Aminalon je od 250 mg GABA.

 15. Ocenjeno 1 od 5

  Pozz imam insulinsku rezistenciju. U poslednje vreme oslabila mi je koncetracija jako. Obzitom da radim u prosveti imam veliki ptoblem oko toga. Imam 42 god. I pijem samo lekove za secer. Glukofaz xr 1000. Da li smem da koristim vas lek u kombinaciji. Hvala

  • Poštovani Aki,
   možete slobodno koristiti Aminalon uz vašu osnovnu terapiju radi postizanja bolje koncentracije, pamćenja i pažnje. Aminalon samo ne smete koristiti uz lekove iz grupe benzodiazepina ( Lorazepam, Diazepam, Bensedin, Lexilium, Bromazepam).

 16. Ocenjeno 5 od 5

  Poštovani,
  Molim Vas da mi odgovorite da li Aminalon moze da pomogne pri lecenju paranoje.

  • Poštovana Zorice, Aminalon nije za lečenje paranoje, on ubrzava prenos impulsa od nervne ćelije do nervne ćelije i poboljšava funkcije govora, pamćenja, pokrete. Koristi se i kao prevencija i posle moždanog udara za bolji oporavak.

Ocenite ovaj proizvod

Ocenite ovaj proizvod